750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Η κουζίνα μου

melissa & honey

Tarte au citron meringuée, Lemon Pie

Tarte au citron meringuée, Lemon Pie

Σήμερα σας προτείνω μια μεγάλη κλασική συνταγή εμπνευσμένη από την γαλλική ζαχαροπλαστική, τη τάρτα λεμονιού. Στην Γαλλία θα την βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία. Είναι ένα δροσερό και ελαφρύ γλυκό. Θα την μαγειρέψουμε με ωραιότατα ελληνικά λεμόνια.

Η  μαγειρική  είναι μία οικογενειακή ιστορία, Ο μπαμπάς μου μαγειρεύει πολύ και μας έμαθε όλες τις συνταγές του με πολύ αγάπη. Μας μαγείρευε τις λαχταριστές του τάρτες με φρούτα που τα έκοβε απ' την αυλή μας ... αλλά δεν είχαμε λεμόνια βέβαια.

Την τάρτα λεμόνι την ανακάλυψα όταν η αδερφή μου άρχισε να την μαγειρεύει. Δεν είναι ένα γλυκό που αγαπάνε πολύ τα παιδιά, παρόλα αυτά όταν ήμουνα μικρή ήταν το αγαπημένο μου γλυκό μπροστά από όλα τα υπόλοιπα. 'Ηταν μία τάρτα που πάντα η μεγάλη μου αδερφή έκανε για εμένα και γι' αυτό το λόγο ήμουνα χαρούμενη. 

Για την επιτυχία αυτού του γλυκού πρέπει να οργανώσετε τα υλικά καλά. Θα φτιάξουμε πρώτα τη κρέμα λεμονιού και στη συνέχεια θα φτιάξουμε τη ζύμη, pate sucree και θα τελειώνουμε με τη μαρέγκα, είναι μία ιταλική μαρέγκα.

 

Τάρτα λεμονιού, για μία ταρτα 22 cm, για 8 άτομα.

Υλικά για την κρέμα λεμονιού

80 γραμ. χυμό από λεμόνι

100 γραμ. βούτυρο

130 γραμ. ζάχαρη

160 γραμ. αυγά

10 γραμ. κορν φλουρ

Υλικά για τη κρέμα λεμονιού

Υλικά για τη κρέμα λεμονιού

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το χυμό από τα λεμόνια.

2. Δίπλα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει το μίγμα, στη συνέχεια βάζουμε το κορν φλουρ.

3. Βάζουμε μια κουτάλα από το ζεστό χυμό μέσα στο μίγμα αυγό, ζάχαρη, κορν φλουρ και χτυπάμε.

6. Παίρνουμε  αυτό το χυλό και τον βάζουμε μέσα στο υπόλοιπο χυμό στην κατσαρόλα, βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτριο φωτιά. 

7. Με το σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.

8. Όταν ξεκινάει να κάνει "πλοπ" ανακατεύουμε ακόμα για 1' ώστε  να παστεριώθει η κρέμα.

9. Προσθέτουμε στην κρέμα το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

10. Βάζουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι την καλύπτουμε με μεμβράνη (η μεμβράνη είναι πάνω στην κρέμα, να μην περνάει ο αέρας), και βάζουμε τη κρέμα 15 λεπτά στο καταψύκτη και μετά στο ψυγείο.

 

Υλικά για τη ζύμη, pate sucree

100 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

80 γραμ. ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη 

50 γραμ. αυγά (1 αυγό περίπου)

200 γραμ. αλεύρι 

1 πρεζα αλάτι

Υλικά για τη ζύμη τάρτας

Υλικά για τη ζύμη τάρτας

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή στο μπολ του μίξερ με τον αναδευτήρα το βούτυρο και τη ζάχαρη (πρέπει να γίνει μια κρέμα).

2. Προσθέτουμε στο μπολ το αυγό (εδώ δεν φοβόμαστε το μίγμα θα γίνει σαν "scrambled eggs", όλα πάνε κάλα.).

3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε μια τρύπα μέσα το αλεύρι και προσθέτουμε το μίγμα με το βούτυρο, το αυγό και τη ζάχαρη.

4. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια (αν θέλετε φοράτε γάντια) και μετά στο πάγκο της κουζίνας δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί.

5. Όταν έχουμε μια όμορφη ζύμη τη βάζουμε σε διαφανή μεμβράνη και  την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα να ξεκουραστεί.

6. Μετά από μια ώρα αφαιρούμε τη μεμβράνη και στη συνέχεια απλώνουμε με τον πλαστή τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολλα. 

7. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και μεταφέρουμε τη τυλιγμένη ζύμη στον πλαστή σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας. 

8. Πιέζουμε καλά με τα δάκτυλά μας να κολλήσει η ζύμη. Κόβουμε κυκλικά τη ζύμη  να έχει ύψος 2 εκ.

Με τη ζύμη που περισσεύει διάλεξα να κάνω λουλουδάκια για το ντεκορ της τάρτας.

 9. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε πολλά σημεία.

10. Ψήνουμε τη ζύμη στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά, πρέπει να έχει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.

11. Όταν κρυώσει η ζύμη απλώνουμε μέσα τη κρέμα λεμονιού.

12. Άμα θέλετε μπορείτε να την απολαύσετε έτσι όπως είναι.

Για όσους  έχουνε κουράγιο μπορούνε να κάνουν μαρέγκα.

 

Υλικά για την ιταλική μαρέγκα

150 γραμ. ασπράδι

150 γραμ. νερό

250 γραμ. ζάχαρη

Υλικά για την ιταλική μαρέγκα

Υλικά για την ιταλική μαρέγκα

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε.

2. Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να ανέβει μέχρι 119 βαθμούς.

3. Παράλληλα στο κάδο του πολυμίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, όταν γίνονται αφράτα ρίχνουμε πολύ σιγά σιγά το σιρόπι.

4. Χτυπάμε την μαρέγκα μέχρι να κρυώσει απέξω ο κάδος του μίξερ.

5. Με μια σακούλα κορνε ή με ένα κουτάλι απλώνουμε τη μαρέγκα ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα λεμονιού.

6. Περνάμε τη τάρτα τέσσερα με πέντε λεπτά στο γκριλ του φούρνου.

 

Καλή επιτυχία.

Bon appetit.

Melissa & Honey.

Tarte au citron meringuée, Lemon Pie
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article